Gdzie trzymać zioła w doniczkach

Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie wspaniale będą wyglądać na kuchennym parapecie, niemniej jednak też poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i w szczególności w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawanoraz do koktajli. Na pewno także będzie wyglądać świetnie jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Piękne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzona w torebce, ale także będzie smakować. Ogólnie rzecz biorąc zioła w doniczce, w szczególności miętę, trzeba regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je wykorzystywać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest także podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania każdego dnia. Warto też pamiętać o najlepszym stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wtedy ich liście będą usychać. Ziół nie trzeba nawozić ani przesadzać. Będą rosły całkiem dobrze w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię powinno się wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Polecamy: mięta w doniczce.